När fisken inte kan hjälpa till

För många är det en fristad att sitta i en eka och se ett flöte guppa på vattnet. Dessa människor längtar bort från jobbet. De vet inget bättre än att packa bilen full med matsäck och kaffekanna. Och sen bär det ut på sjön. Där vill de helst fånga en fisk eller två. Men det är inte det som är det huvudsakliga syftet med turen. Meningen är att komma bort och låta psyket hämta sig lite.
Den som inte får hjälp med sina demoner på det här sättet kan istället vända sig till Finjagården i Malmö. Här hittar man bland annat KBT för barn och familj. Oavsett om det är KBT eller DBT man är intresserad av, kan det professionella behandlingshemmet hjälpa till.

Hobbyn som stöd265-kbthelsingborg-1

För många som kämpar med psykisk ohälsa så är det en stor hjälp att ha en riktig hobby. Oavsett om det är ridning eller curling man sysslar med, så brukar det kunna fungera. Det är liksom sunt att få tankarna på annat håll. Om man håller på med en lagsport är ofta det också väldigt bra. Då får man dra sitt strå till stacken. Man har hela tiden någon att prata med. Och man kan dessutom låta samtalsämnena kretsa kring den gemensamma hobbyn istället för sådant som man inte orkar diskutera.
En hobby är också ett bra tidsfördriv. Istället för att sitta hemma och stirra in i väggen, får man ett syfte med sin dag. Dessutom kan man lägga ner minuter och timmar på saker som har med hobbyn att göra. Kanske finns det redskap som ska tvättas? Kanske har du nya utrustningsdelar att inhandla? Listan kan göras lång.

265-kbt-helsingborg-1Annat som kan hjälpa till

I bästa fall så krävs det kanske ingen terapi när man har kört fast. Bara för att fisket inte räcker till för att ge andningspauser i vardagen, så behöver inte det betyda att loppet är förlorat. Det finns många andra saker man skulle kunna prova också. Här är några exempel på sådant som ofta hjälper, om så bara för stunden:

• Att prata med någon vän eller familjemedlem
• Att gå ut på långa promenader för att få frisk luft och samtidigt röra på sig
• Drick något varmt och läs en god bok
• Ät en riktigt god middag tillsammans med någon du gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *